Британският външен министър: Бъдеще, в което Путин успее в Украйна, ще бъде много опасно

Дейвид Камерън

Мисля, че бъдеще, в което Путин е успешен и Украйна е отблъсната назад, е много опасно бъдеще. Това каза британският външен министър Дейвид Камерън, съобщава Sky News. Камерън отбеляза още, че Европа може да бъде изправена пред два сценария. В един от тях Украйна ще може да прогони руските окупатори от територията си и да осигури справедлив мир. Според Камерън това е основата за просперитета на Европа.

„Но бъдеще, в което Путин постига успех, а Украйна е отхвърлена назад, смятам за много опасно“, добави още Камерън.

Той уточни, че Молдова и дори страни от НАТО като Литва, Латвия и Естония ще се притесняват, че следващия път ръководителят на Кремъл може да насочи вниманието си към тях. А авторитарните режими в Иран и Китай ще следят внимателно развитието.

„Мисля, че се намираме в абсолютно критична повратна точка в световните дела“, подчерта Камерън.

Да припомним, че западните служители са загрижени за възможността Русия да вземе надмощие във войната срещу Украйна. По-специално те признават, че в този случай Москва няма да спре дотук.

Наскоро чешкият външен министър Ян Липавски предупреди, че руските танкове няма да спрат на украинска територия, ако победят.

В същото време френският президент Еманюел Макрон подчерта необходимостта да се направи невъзможна победата на Русия във войната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят